Obecnie każdy z nas narażony jest na zagrożenia z otaczającego nas środowiska. Z każdym rokiem pogarsza się sytuacja ekologiczna i coraz to nowe substancje trafiają do gleby, wody i powietrza. Szereg z nich przedostaje się do naszych organizmów w wyniku rolniczej, nie zawsze dającej się skontrolować, działalności człowieka (herbicydy, pestycydy, insektycydy). Inne trafiają do żwyności na skutek nieprawidłowej hodowli zwierząt (antybiotyki, enzymy, hormony), a także wadliwego przetwarzania żywności (metale ciężkie, mykotoksyny, azotyny, aminy biogenne, substancje radioaktywne).
Wszystkie te substancje trafiają z pokarmem do naszego organizmu w większym czy mniejszym stopniu i są dla niego toksyczne. Zaburzają procesy metaboliczne, obniżają ogólną odporność organizmu, osłabiają mechanizmy regeneracyjne.
Aby zwiększyć możliwości odtruwające (detoksykacyjne) organizmu, należy wprowadzać do niego substancje adaptogenne, a mianowicie podwyższające jego odporność fizyczną, psychiczną i immunologiczną. Można to osiągnąć poprzez przyjmowanie pszczelich wytworów, przede wszystkim miodu, pierzgi, propolisu, a także nalewki na larwach barciaka większego, które na kartach tej książki, poza miodem, opisanym w książce pt. "Polskie miody odmianowe i ich lecznicze właściwości", zostały opisane.