
Pomorska książka kucharska
Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy? Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami.
Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie podkreślały, że przepisy przez nie zebrane są tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat, i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle można nabyć tylko w drogich delikatesach.
Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a jeśli to było konieczne, zmodyfikowane do wymogów współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag...
- Autorzy: Grażyna Zaremba-Szuba
- Wydawnictwo: Księży Młyn Dom Wydawniczy
- Rodzaj okładki: oprawa: twarda
- Data premiery: 2024-07-07
- Liczba stron: 152
- Wymiary: 215x215 mm
- EAN: 9788377294970